1. Startsida
  2. Press
  3. [2017-06-02] ”Att Trump var emot klimatavtalet visste vi – nu vet vi att han även är en dålig affärsman”
Nyhet | 2017-06-02

”Att Trump var emot klimatavtalet visste vi – nu vet vi att han även är en dålig affärsman”

Att Donald Trump väljer att USA ska lämna Parisavtalet är verkligen inte bra för klimatet, men mycket talar för att den globala transformationen mot en koldioxidsnål värld kommer att fortsätta ändå, men med nytt ledarskap. Det skriver IVL:s Lars Zetterberg i en kommentar.

"Det pågår redan en massiv global omställning från ett fossilbaserat samhälle till ett som bygger på förnybara energislag. Mycket av klimatomställningen i USA och i andra länder drivs av rent ekonomiska skäl. Kolkraft utkonkurreras av renare alternativ. Vindkraft och solel är på många platser konkurrenskraftiga jämfört med kolkraft. Stora effektiviseringspotentialer förekommer i stort sett inom all energianvändning. I länder som Kina och Indien satsar man enormt på förnybar energi, vilket både hjälper klimatet och förbättrar luftkvaliteten.

I USA sker mycket av klimatarbetet på delstatsnivå och under stark självständighet. Guvernörerna för Kalifornien, New York och Washington säger att de kommer fortsätta trots att USA lämnar Parisavtalet. Över 70 procent av amerikanerna och en majoritet av republikanerna stöder Parisavtalet. USA blev en stormakt tack vare att man tog ledarskap i utvecklingen av masstillverkning, halvledartekniken, rymdtekniken, internet. Ren energi är nästa stora utvecklingsområde. Om nu USA vänder den förnybara energin ryggen riskerar man att inte hänga med i utvecklingen och de affärsmöjligheter som den nya klimatsmarta tekniken innebär. Det här förstår det amerikanska näringslivet som vädjat till presidenten att inte lämna Paris. Att Trump var emot klimatavtalet visste vi. Nu vet vi att han även är en dålig affärsman.

Trump säger att Parisavtalet var dåligt för USA, men egentligen var Parisavtalet en diplomatisk seger för USA. Man fick igenom alla sina hjärtefrågor: att alla länder skulle delta med åtaganden, i synnerhet Indien och Kina; att USA:s åtagande skulle bestämmas av USA självt; samt att rapporteringen av växthusgasutsläpp i andra länder skulle vara transparent. Det är svårt att se hur Trump ska kunna omförhandla Paris till något som är bättre för USA. Men det var kanske inte hans avsikt ens. Möjligen vill han bara visa sina väljare att han åtminstone håller det här vallöftet.

Det sämsta med avhoppet är att USA:s roll som ledare i det internationella klimatarbetet förloras. Inför klimatmötet i Paris tog USA och Kina på sig ledartröjan och visade världen sin avsikt att bekämpa utsläppen av växthusgaser. Det var helt avgörande för att få med utvecklingsländerna och därmed nå en bred klimatöverenskommelse. När nu USA hoppar av avtalet, finns risken att andra länder väljer att inte skärpa sina åtaganden. Därför är det viktigt att Kina och andra länder tydligt markerar att de tänker stanna kvar i Parisavtalet. När nu USA kliver av öppnas en möjlighet för Kina och EU att ta över ledarskapet.

Lars Zetterberg, Fil Dr, IVL Svenska Miljöinstitutet

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev