28 mars
Vätgasfredag – vätgas som drivmedel för tyngre fordon
Vätgas förväntas vara en avgörande pusselbit för att Västerbotten (och resten av världen) ska bli fossilfritt. Denna tredje Vätgasfredag är fokus på vätgas som drivmedel för tyngre fordon.
Trots all uppmärksamhet så är vätgas i tunga transporter fortfarande ett ganska nytt fenomen. De flesta fordon är fortfarande efterkonverterade, och ännu återstår det att lära när vätgas kan bli ett verkligt bra alternativ till batterielektriska lastbilar. Men hur ser utsikten för att använda vätgas i tunga transporter ut utifrån vad vi vet idag? När kommer det passa och när kommer det inte? På föreläsningen presenteras resultat från forskningsprojekt där vätgas i olika transportsegment utvärderats, såsom TripleF-projektet Vätgasdriven tung trafik. Föreläsarna kommer även ge sin bild av hur olika aktörer kan se på vätgas i sitt eget omställningsarbete kopplat till tunga transporter.
Föreläsare är Tobias Gustavsson Binder, projektledare och expert inom transportsektorns klimatomställning, och Karl Jivén, skeppsbyggare, forskare och senior projektledare, båda IVL Svenska Miljöinstitutet.
Vätgasfredag arrangeras digitalt (i Teams) varannan fredag kl. 8.30-9.30 under våren och hösten 2025. Exempel på kommande teman är vätgas som drivmedel i olika sektorer, vätgasens roll för beredskap, vätgasens infrastruktur, olika sätt att producera vätgas, säkerhet lagar och regler, hållbarhet samt vätgasens roll i Västerbotten. I slutet av varje Vätgasfredag kommer det finnas möjlighet att fråga och diskutera med de inbjudna föreläsarna. Föreläsningarna kommer spelas in och läggas upp på projektet HOME:s hemsida.
Projektet HOME är en del av det regionala energiarbetet FREIA (Framtidens robusta energisystem i Västerbotten) som leds av Region Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbotten. I en del av projektet arbetar Länsstyrelsen i Västerbotten, Region Västerbotten och IVL Svenska miljöinstitutet gemensamt med att undersöka vätgasens potential i Västerbotten.
I och med din anmälan godkänner du även att föreläsningarna kommer spelas in och läggas upp på projektets hemsida (frågestunderna kommer inte spelas in). Om du inte vill synas på bild håller du din kamera avstängd under föreläsningarna. Om du har frågor, förslag eller andra inspel kring Vätgasfredagarna är du välkommen att kontakta Kjell Skogsberg (kjell.skogsberg@ivl.se, 010 - 788 66 19) eller Marika Olsson (marika.olsson@ivl.se, 010 - 788 67 41).