1. Startsida
  2. Press
  3. [2020-09-03] Renare marint bränsle ger bättre luft ombord
Pressmeddelande | 2020-09-03
En båt i snö

Renare marint bränsle ger bättre luft ombord

Svaveldirektivet från 2015 som begränsar svavelutsläppen från fartyg i Östersjön och Nordsjön har mer än halverat svaveldioxidhalterna i området. Ny forskning från IVL Svenska Miljöinstitutet, Linnéuniversitetet och Lunds universitet visar att fartyg som kör på renare marint bränsle även får bättre luft ombord.

– Innemiljön på ett fartyg är speciell eftersom besättningen både arbetar och bor på fartyget, ibland många månader i sträck. En god innemiljö är viktig för besättningens hälsa och välbefinnande, säger Sarka Langer, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Studien genomfördes ombord på isbrytaren Oden under två sommarresor till och runt om Svalbard. Under den första resan gick fartyget på så kallad tjockolja med 1 procent svavel, under andra resan gick det på marint diesel med 0,1 procent svavelinnehåll. Forskarna mätte föroreningshalter i bland annat maskinrum, separatorrum, brygga, hytter, mäss, byssa, maskinkontrollrum och utomhus.

Analysen av alla mätdata visar en mycket tydlig skillnad i innemiljö mellan de tillfällen när fartyget körde på den renare marina dieseln jämfört med tjockoljan.

– Vi har kunnat observera statistiskt signifikanta minskningar i medianhalter av svaveldioxid, kvävedioxid, fina partiklar samt nanopartiklar. Totalhalten av PAH:er, polycykliska aromatiska kolväten ökade, men PAH:er klassificerade som cancerogena minskade. Samtidigt minskade medianhalter av sulfat, vanadin och nickel i fina partiklar, säger Sarka Langer.

Studien understryker behovet av att undersöka effekterna av nya marina bränslen och deras kemiska sammansättning med avseende på toxiska och cancerogena ämnen ur ett systemperspektiv, inklusive effekterna på sjöfolkets arbetsmiljö och säkerhet.

Forskare på Linnéuniversitetet och IVL Svenska Miljöinstitutet arbetar nu med ett liknande projekt som finansieras av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus för att kunna göra en bedömning av arbetsmiljö och säkerhet vid val av fartygsbränslen.

Ladda ner artikeln: ‘Impacts of fuel quality on indoor environment onboard a ship: From policy to practice’ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information, kontakta:
Sarka Langer, sarka.langer@ivl.se, tel. 010-788 68 97
Cecilia Österman, cecilia.osterman@lnu.se, tel. 0707- 48 27 07

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev