
Pågående projekt och aktiviteter
IVL Svenska Miljöinstitutet har startat programmet klimatanpassad och cirkulär upphandling för att främja framtida offentlig upphandling i ett livscykelperspektiv. På den här sidan hittar du IVL-projekt och andra aktiviteter som du kan ha nytta av om du vill gå på djupet inom ett specifikt område eller är intresserad av att delta.
Varje aktivitet är markerad med eller "klimatanpassad" eller "cirkulär" för att du enklare ska hitta den aktivitet du är intresserad av.
IVL-projekt:
Andra aktiviteter:

Affärsmodellinnovation för cirkulära möbelflöden
Samverkansprojektet Affärsmodellinnovation för cirkulära möbelflöden är en Vinnova-stödd verksamhet som koordineras av Industrial Development Center West Sweden AB - IDC West Sweden.

Centrum för cirkulärt byggande
Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild, är ett dotterbolag till IVL och en samverkansplattform som syftar till att underlätta ett mer resurseffektivt byggande och som har samlat aktörer inom bygg- och fastighetssektorn.

Cirkulära Göteborg
Cirkulära Göteborg är ett initiativ från Göteborgs Stad med syfte att driva på omställningen från en linjär till en cirkulär ekonomi.

Circular Sweden
Circular Sweden är ett företagsforum som driver politik och opinion framåt för att skapa cirkulära materialflöden.

Genomlysning av klimatkompensation
IVL Svenska Miljöinstitutet har på Konsumentverkets uppdrag genomfört en genomlysning av klimatkompensation.

Offentlig upphandling som ett klimatpolitiskt styrmedel
Bakgrunden till det här projekt är den pågående utvecklingen inom upphandlingsområdet med särskild inriktning på det klimatrelaterade arbetet.

Trafikverket
Transportsektorn är ansvarig för ungefär en femtedel av utsläppen av växthusgaser i Sverige. Trafikverket har börjat använda klimatkrav i sina upphandlingar

Upphandla cirkulärt i praktiken
Detta RE:Source-stödda uppdrag syftade till att med utgångspunkt från lärdomar från projekt i Flandern och Nederländerna om cirkulär upphandling utvärdera hur dessa kan komma till användning för cirkulära upphandlingar i Sverige.

Upphandlingskriterier för cirkulära produkter
Upphandlingslagstiftningen har huvudsakligen utarbetats utgående från ett ”linjärt materialflöde”. Det saknas därför detaljerat stöd för cirkulär upphandling i både upphandlingsregelverket och den nationella upphandlingsstrategin. Som en följd av detta saknas förslag till generella cirkulära upphandlingskriterier. Syftet med projektet var att sammanställa erfarenheter från upphandlingar där cirkulära upphandlingskrav använts.

Upphandlingsmodell för cirkulära material- och produktflöden
Detta RE:Source-stödda projekt har som övergripande syfte att utarbeta en generell modell till ett strukturerat arbete för upphandling av cirkulära material och produkter. Arbetet sker i nära samverkan med offentliga och privata aktörer som ett led i att demonstrera lösningar med stor potential för ett mer hållbart material- och produktnyttjande i samhälle och näringsliv.
Miljökrav för offentlig upphandling av elbussar
Inom ramen för ett nordiskt samarbete arbetar IVL med en kartläggning om miljöpåverkan vid produktion av elektriska bussar. En särskilt fokus är hur en minskning av miljöpåverkan kan ske genom ett förutseende konstruktionsarbete (Design for Environment) sett i ett livscykelperspektiv. Resultat av kartläggningen kommer att användas av transportmyndigheter i de nordiska länderna med krav på nollutsläpp vid offentlig upphandling av busstjänster.

