Vägval för hållbara konsumtionskorridorer
I vilken utsträckning kan en radikal klimatomställning åstadkommas genom olika former av samhällstransformation, och vad skulle det innebära för olika grupper i samhället? I detta projekt utforskas hur våra konsumtionsmönster kan utformas och styras mot rättvisa och hållbara konsumtionskorridorer, där både ett tak och ett golv för konsumtionsnivån definieras.
Det kommer allt tydligare budskap från forskarsamhället, inklusive FN:s klimatpanel: Om vi agerar nu så kan vi fortfarande säkra en beboelig och hållbar planet för kommande generationer. Den snabba och omfattande omställning av samhället som krävs för att uppnå hållbarhetsmålen kan dock se olika ut. En analys av vägvalen och alternativen kräver både systemperspektiv, helhetssyn och vägval som ger möjligheter till bättre liv – ett utvecklingssteg. Detta projekt kommer undersöka hur en radikal klimatomställning kan uppnås genom samhällstransformation, och vad det innebär för olika grupper i samhället.
För att konkretisera vad detta i praktiken innebär utgår vi från förflyttningar som kan ske i två grundläggande dimensioner, nämligen synen på arbete samt konsumtionens innehåll. Utifrån förflyttningar vad gäller konsumtionsmönster och arbetets roll utforskas och förhandlas så kallade konsumtionskorridorer fram genom deltagandeprocesser på olika nivåer, från hushåll, lokalsamhälle till samhällsnivå. Konsumtionskorridorer innebär
ett tak och ett golv för konsumtionsnivån av olika varor och tjänster som respekterar miljömässiga gränser samtidigt som basala behov uppfylls för alla grupper i samhället. Projektet kombinerar kvantitativ modellering av konsumtionsprofiler för olika samhällsgrupper med social och ekologisk hållbarhetsanalys och policyanalys.
Målet i det här projektet är att utforska vad en radikal transformation av samhället kan innebära ur ett konsumtionsperspektiv. Sammantaget förbättrar projektet förståelsen för hur Parisavtalets målsättningar kan uppnås baserat på engagemang från samhällsaktörer utifrån olika gruppers val och preferenser inom ramen för hållbara konsumtionskorridorer. Dessa insikter kommer att vara användbara för beslutsfattande både på kort och lång sikt.
Projektfakta
- Förhandling av vägval för att uppnå Parisavtalet
- Period: 2024-12-01 till 2027-11-30
- Budget: 6 MSEK
- Finansiär: Formas
- Samarbetspartner: IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH, Chalmers, Uppsala universitet