Digitala matplattformar – navigering och rumslig ojämlikhet
Detta projekt undersöker hur digitala matplattformar, som matleveransappar, förändrar städer och urbana matmiljöer i Stockholm. Det fokuserar på hur mat levereras från kök och restauranger, hur gig-arbetare tillhandahåller leveranstjänster och hur konsumenter tar emot mat.
Projektet undersöker hur digitala matplattformar (tänk till exmpel Foodora och Uber Eats) påverkar stadsinfrastruktur, offentliga utrymmen och rumslig ojämlikhet.
Projektet Navigating Digital Food Landscapes syftar till att förstå hur digitala matplattformar omformar urbana matmiljöer genom att studera de rumsliga effekterna av dessa plattformar i städer som Stockholm.
Projektet undersöker var kök, restauranger och spökkök som arbetar med dessa plattformar är belägna, hur gig-arbetare levererar mat och i vilka områden som det främst finns kunder för sådana tjänster. Genom att kartlägga rumsliga manifestationer kommer projektet att bedöma potentialen för digitala matplattformar att skapa rumsliga (o)jämlikheter.
Projektet kommer att använda fallstudier från Stockholm och internationella exempel, såsom New York City, för att förstå hur andra städer hanterar effekterna av digitala plattformar för matleveranser i stadsrummen.
Forskningen är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet och Linköpings universitet - institutionen för Teknik och social förändring. Den kommer att ge insikter i effektiva styrningsstrategier för att säkerställa att digitala matplattformar bidrar till en mer rättvis och hållbar stadsutveckling.
Projektfakta
- Projektnamn: Navigating Digital Food Landscapes: Exploring Effective Governance Approaches to Address Spatial Inequalities
- Budget: 3 miljoner SEK
- Finansiär: Formas
- Samarbetspartner: IVL Svenska Miljöinstitutet, Linköpings universitet, institutionen för Teknik och social förändring (TEMAT)
- Period: 2024 - 2026