Klimatkrav till rimlig kostnad
Bygg- och fastighetssektorn står för nästan en femtedel av Sveriges klimatpåverkan, varav hälften kommer från byggverksamheten. IVL, Sveriges Allmännytta och Kommuninvest har därför tagit fram en vägledning för att underlätta för fastighetsbolag att ställa klimatkrav för byggprojekt.
Förutsättningen för att ställa klimatkrav vid upphandling är att det finns ett enhetligt sätt att beräkna klimatpåverkan så att till exempel beräkningar från olika anbudsgivare är möjliga att jämföra.
Anvisningar för LCA-beräkning av byggprojekt anger bland annat vilken klimatdata som får användas och vilka delar av byggnaden som ska inkluderas. Anvisningarna är ett komplement till klimatdeklarationslagen och bygger på erfarenheter från praktiska beräkningar i flera projekt.
Vägledningen kan användas av både privata och offentliga beställare vid framtagande av upphandlingsdokument, löpande arbete under ett byggprojekt och i slutskedet av ett projekt för nybyggnation, renovering och ombyggnation. Den baseras på praktiska erfarenheter av upphandling och klimatberäkning där fastighetsbolag, entreprenörer och konsulter samarbetat.
Vägledningen togs ursprungligen fram i projektet Klimatkrav till rimlig kostnad som var finansierat av Sveriges Allmännytta, Kommuninvest och Stiftelsen IVL och i projektet Klimatkrav till rimlig kostnad ROT som var finansierat av Energimyndigheten genom E2B2.
Läs mer om våra beräkningsgrunder
Här sammanfattar vi våra rekommendationer och råd om hur en klimatberäkning bör utföras för olika ändamål, till exempel när man handlar upp byggprojekt.
Vägledning för klimatkrav vid upphandling
Denna vägledning vänder sig till dig som arbetar som upphandlare och entreprenör inom bygg- och fastighetssektorn.
Nyheter
-
24 okt 2022 | vanlig-undersida
-
10 aug 2022 | news
-
28 jun 2022 | nyhet
-
15 jun 2022 | news
-
10 dec 2021 | news
-
10 dec 2021 | news