1. Startsida
  2. Nyheter
  3. [2022-05-16] Orkla: Räddad mat kan även användas i andra branscher
Nyhet | 2022-05-16
Portrait of a woman in black and white dress, standing leaning against a high bench.

Orkla: Räddad mat kan även användas i andra branscher

Överskott på kokta rödbetor blev hummus genom gott samarbete och kanske kan vi färga fler textilier med rödbetsskal? Agneta Påander, hållbarhetsdirektör på Orkla Foods Sverige, har svarat på några frågor om deras arbete med minskat matsvinn och framgångsfaktorer för framtiden.

Varför har ni valt att vara med i SAMS?

Genom att minska matsvinnet kan vi både mätta fler magar och minska miljöpåverkan. SAMS ger en viktig bas för samarbete och kunskapsspridning.

Hur arbetar ni med matsvinnsfrågan?

Minskat matsvinn är ett av Orklas prioriterade hållbarhetsområden där vi har satt som mål att minska eget matavfall och svinn med 50 procent till 2025.

Arbetet inkluderar både minskat matsvinn i våra egna anläggningar, tips och tricks för att minska matsvinnet i restaurang- och storköksbranschen, likväl som val av förpackningar för att hamna rätt i portionsstorlek och därigenom minska risken för matsvinn hos konsument.

Och ibland blir det akutinsatser, som under pandemin då efterfrågan på rödbetor minskade kraftigt från storkök och restaurang och ett överskott på kokta rödbetor var ett faktum. Tillsammans med företaget Rescued, som räddar frukt och grönsaker från att bli svinn, tog vi fram en rödbetshummus och därmed kunde vi undvika att 36 ton rödbetor kasserades i onödan.

Vilken är den viktigaste matsvinnsfrågan för SAMS att arbeta med?

Få fler företag att arbeta, och samarbeta, för minskat matsvinn.

Tror du vi lyckas halvera matsvinnet till 2030? Vilka faktorer är kritiska?

Förståelse för den påverkan kopplat till matsvinn som respektive företag har på ledet före och efter sin egen verksamhet. I kombination med tydlig målsättning och stöd från politiken.

Vilken organisation skulle du vilja bjuda in till SAMS och varför?

Någon branschorganisation inom en annan industri än mat som kan se möjligheter i att använda restflöden från livsmedel som råvara i sin verksamhet. Färga textiler med rödbetsskal?

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden