1. Startsida
  2. Nyheter
  3. [2023-06-22] SAMS årsrapport för 2022 visar vägen framåt
Nyhet | 2023-06-22
Flera personer dela på en pizza som ligger i en kartong

SAMS årsrapport för 2022 visar vägen framåt

Nu finns SAMS årsrapport för 2022 – året då krig och självförsörjning plötsligt var samtalsämnen runt middagsborden. Och maten som serverades var dyrare. Men fortfarande slängs nära 40 procent av all mat i stället för att ätas upp.

– Om man ska se något positivt med utvecklingen under 2022 är det kanske att maten också har blivit dyrbarare för oss, säger Maria Ahlm, koordinator för SAMS, Samarbete för minskat matsvinn, och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

I kristider blir det tydligt att rester har ett värde. Inte bara för att vi har betalat för maten utan också för att matsvinnet innebär missade affärsmöjligheter. Tänk om det går att skapa nya produkter av maten vi slänger? Vilken påverkan på lönsamheten och försörjningsförmågan kan det ha? Genom att identifiera och minska matsvinnet kan nya affärsmöjligheter skapas som ger lönsamma verksamheter på en hållbar grund.

SAMS startade våren 2020 och hade till 2022 vuxit så att runt 40 aktörer från olika delar av livsmedelsbranschen var anslutna till samarbetet. Efter de inledande årens uppbyggnadsarbete ligger nu fokus på att hitta åtgärder som har stor effekt på matsvinnet. Åtta arbetsgrupper med representanter från de anslutna organisationerna arbetar inom nischade områden för att hitta vägar framåt.

I årsrapporten kan du bland annat läsa om vad vi gjort under 2022, om SAMS framtidsplaner och om utvecklingsprojekt som har startat för att minska matsvinnet – exempelvis genom donationer, innovationer och produktutveckling.

Sprid gärna årsrapporten till andra som du tycker ska vara med i Samarbete för minskat matsvinn!

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden