Utmaning - lekytor utan mikroplast

Konstgräsytor på skolgårdar och lekplatser blir allt mer populära, men de släpper ifrån sig mikroplaster. Nu efterlyser vi därför de bästa koncepten för framtidens gröna ytor som bjuder in till lek och aktivitet för alla.

Tävlingen är avslutad och vi gratulerar Nordic Surface som tog hem vinsten med sin lösning Corkeen Play Original.

Vinnaren i IVL:s innovationstävling som har haft som mål att hitta hållbara och naturliga alternativ till konstgräs som används på skol- och förskolegårdar. Det blev företaget Nordic Surface med sin produkt ”Corkeen Play Original” bestående av ett korkbaserat material som tog hem vinsten.

Slutseminarium för innovationstävling om utemiljöer

Intresseanmälan är nu stängd och granskning har påbörjats. Varmt välkommen att delta i slutseminariet den 17 december för att få reda på vem som vinner!

Tävlingen erbjuder

En gunghäst på gräs

Tävlingen erbjuder:

  • De bästa lösningarna får delta i en final hos Naturvårdsverket
  • Exponering mot potentiella kunder och investerare genom IVL:s nyhetskanaler och nätverk
  • Alla kvalificerade lösningar får ett utlåtande från granskningsgruppen som pekar ut innovationens fördelar och utvecklingspotential

 

Vem kan ansöka?

Gunga i lekpark

Vem kan ansöka?

Tävlingen riktar sig till er som har en innovation som befinner sig strax innan marknadslansering. Produktidén kommer att granskas utifrån kriterierna: miljöpåverkan, innovationshöjd, samhällsnytta och affärsmöjligheter.

Granskningsgrupp & jury

Granskningsgruppen kommer att bestå av experter och forskare inom bland annat mikroplast, material och ekosystem. Juryn fokuserar på affärsmässighet, innovation och pitch.

Viktiga datum 2020-21

29 oktober 2020 – Intresseanmälan öppnar

14 december 2020 – Sista dag att lämna in bidrag

December 2020 – Granskning av bidrag

Januari 2021 – Nominering av finalister

24 februari 2021 – Final och prisutdelning hos Naturvårdsverket

Frågor och svar

Sand och gräs fungerar inte på alla ytor på grund av bland annat tillgänglighet, fallskydd och slitage. De får gärna ingå som del i nya lösningar, så länge lösningen som helhet är innovativ.

Helst vill vi att ni befinner er strax innan eller precis vid lansering. Om lösningen är lanserad men inte har fått fäste på marknaden än är det okej, däremot vill vi att ni lämnar in en vidareutveckling av lösningen om ni har kommit längre än så.

Vi förstår att det är svårt att gå ifrån plastlösningar helt, till exempel när det gäller bindemedel. Det viktigaste är att huvudmaterialet är plastfritt. Har ni en helt plastfri och hållbar lösning kommer det såklart värderas högt.

En bioplast kan vara mer hållbar ur ett klimatperspektiv men kan fortfarande släppa ifrån sig mikroplaster. Om ni kan visa att materialet bryts ner i naturmiljön kan produkten vara kvalificerad för deltagande i tävlingen

En innovation är någonting som är unikt, något som inte finns sedan tidigare. Lösningen kan vara helt ny men det vanligaste är att man vidareutvecklar en redan befintlig lösning eller att man vidareutvecklar en detalj som hör till lösningen. Nyttan kan vara lika stor med en ny detaljutveckling som för en helt ny lösning. Vi välkomnar hela spektrat men om det finns lösningar som liknar din på marknaden är det bra att vara tydlig i ansökan med vad som skiljer dem åt och varför din lösning är en innovation.

Tävlingen arrangeras av IVL Svenska Miljöinstitutet på uppdrag av Naturvårdsverket

Logotyp med blå bakgrund och vit text. En symbol finns nere till höger.

Prenumerera på våra nyhetsbrev och ta del av nya projekt, forskningsresultat och andra aktuella frågor.