nyhet | 2013-06-05

Världsmiljödagen: Spara miljön - ät upp maten

Den femte juni firas Internationella Världsmiljödagen, som i år fokuserar på mat och hur man ska låta bli att kasta den i soporna. En genomsnittlig familj skulle kunna spara 3 000-4 000 kronor per år genom att undvika de värsta fällorna. IVL:s Åsa Stenmarck, delar med sig av sina tre bästa tips för att minska det egna matsvinnet.

1) Lukta och smaka på allt innan det hamnar i soporna. Mat blir inte dålig bara för att bästföredatumet är passerat. Tänk på hur du förvarar istället. Genom att sänka kylskåpstemperaturen ett par grader ökar hållbarheten avsevärt. 2)  Ät upp dina rester. I stort sett all mat går alldeles utmärkt att frysa in, även bananer som till exempel kan mixas ner i en smoothie om de är på väg att bli dåliga. Lägg heller inte upp mer på tallriken än du orkar äta upp. Det är bättre att ta om. 3)  Våga köpa matvaror med kort datum. Butikerna sorterar i allt större utsträckning bort korta datum eftersom kunderna ofta föredrar längre bästföredatum, även om matvarorna sedan blir liggande i den egna kylen. Om det ska ätas idag kan man gott köpa mat som ”går ut” idag. För mer information om vad IVL gör åt matavfallet kontakta  Åsa Stenmarck

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Sidan senast ändrad: 2020-10-23

IVL Svenska Miljöinstitutet

Om oss

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende forskningsinstitut med Sveriges bredaste miljöprofil.

Tillsammans med näringsliv, myndigheter och forskningsvärlden driver vi på omställningen till det hållbara samhället – från vetenskap till verklighet.

Följ oss

Ikon med LikedIn
Ikon med twitter
Ikon med facebook

Karriär

© 2022 IVL Svenska Miljöinstitutet AB | Om Cookies | Hantering av personuppgifter

Ikon med kryss
Till toppen