1. Startsida
  2. Press
  3. [2014-12-05] Så återvinner du julens alla värmeljus
Nyhet | 2014-12-05

Så återvinner du julens alla värmeljus

Decembermörkret gör att vi gärna tänder ljus för att lysa upp i våra hem. I Sverige används över 300 miljoner värmeljus varje år. Men många av dessa återvinns fel. IVL:s avfallsexpert Åsa Stenmarck berättar här hur vi ska göra för att det ska bli rätt.

– Vi tänker inte på att ett värmeljus innehåller två olika sorters metall. Själva ljushållaren, koppen, innehåller aluminium medan vekeshållaren innehåller stål eller järn som är magnetisk. För allt ska bli återvinningsbart måste man ta loss vekeshållaren ur koppen och sen lägga allt i metallhållaren vid sortering.

Men då hamnar väl allt tillsammans ändå?
– Nej, i eftersorteringen kommer dessa separeras genom att vekeshållaren fastnar på magneten och går till stålåtervinning. Hade den däremot suttit fast i koppen så hade den följt med dit och aluminiumet som finns i koppen hade brunnit upp när stålet smälts ner. Aluminium är värdefullt att återvinna då det går åt mycket mer energi att tillverka nytt och betydligt mindre att återvinna, säger Åsa Stenmarck.

Däremot säger Åsa att man inte behöver vara orolig för att det finns lite stearin kvar i koppen. – Nej det gör ingenting, den brinner bara upp vid återvinningen.

För mer information om av avfall och återvinning, kontakta Åsa Stenmarck.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev