1. Startsida
  2. Press
  3. [2016-01-13] Rekord i antal registrerade miljövarudeklarationer
Nyhet | 2016-01-13

Rekord i antal registrerade miljövarudeklarationer

Under 2015 registrerades hela 139 nya miljövarudeklarationer, så kallade EPD:er, i det internationella EPD-systemet. Det är en ökning med över 20 fler registreringar än föregående år. Den största ökningen, ungefär hälften, stod byggprodukter för.

– Det här är fortsättningen på en trend som vi sett i flera år nu, säger Kristian Jelse, projektledare för det internationella EPD-systemet.

Inom byggbranschen ser man, enligt Kristian Jelse, en storsatsning på EPD:er då allt fler bygger hållbart och miljöanpassat. Efter byggbranschen har flest EPD:er registrerats inom livsmedel och jordbruk, trä- och pappersvarutillverkning, elektricitet samt transportfordon och utrustning.

De länder som registrerat flest EPD:er under 2015 är Italien, Sverige, Spanien, Turkiet, Storbritannien, Argentina och Australien. Under 2015 publicerade det Internationella EPD-systemet dessutom nio nya produktspecifika regler som ska göra det möjligt att ta fram EPD:er för bland annat hissar, yachter, kosmetika och flygplan.

EPD står för Environmental Product Declaration och är ett informationssystem som objektivt beskriver produkters och tjänsters miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv.

Det internationella EPD-systemet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. förvaltas sedan 2014 av IVL Svenska Miljöinstitutet. Totalt finns mer än 500 deklarationer i systemet.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev