1. Startsida
  2. Press
  3. [2016-02-12] Bonusprojektet Sheba blir flaggskeppsforskning
Nyhet | 2016-02-12

Bonusprojektet Sheba blir flaggskeppsforskning

Det IVL-koordinerade Bonusprojektet Sheba är utsett till flaggskeppsprojekt inom EU Strategy for the Baltic Sea Region och kommer därmed att spela en större roll för policypåverkan.

Det treåriga projektet Sheba, Sustainable shipping and Environment of the Baltic Sea region, ska studera hur miljön i och omkring Östersjön påverkas av en mer intensiv sjöfart. Sammanlagt deltar elva parter med ett 40-tal forskare från institut och universitet i samtliga Östersjöländer. Jana Moldanova på IVL är projektledare.

Som formellt flaggskeppsprojekt kommer Sheba kunna tillföra kunskap direkt till EU-policyområdet Clean Shipping och nå fler betydande beslutsfattare i Östersjöregionen.

– Sjöfarten väntas öka kraftigt över Östersjön så resultaten från forskningen kommer vara intressanta för flera parter. Forskningen kan ha även betydelse för att skapa tillväxt i regionen, säger Jana Moldanová.

IVL Svenska Miljöinstitutet leder ett stort arbetspaket om sjöfartsscenarier mot bakgrund av olika grader av transportintensitet, nya bränslen, ny teknik och ny lagstiftning. Östersjöprogrammet BONUS är ett stort samlat forskningsprogram med syfte att skapa en hållbar utveckling för Östersjön. 

För mer information, kontakta
Jana Moldanová, tel: 010-788 67 63

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Sidan senast ändrad: 2021-06-16

IVL Svenska Miljöinstitutet

Om oss

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende forskningsinstitut med Sveriges bredaste miljöprofil.

Tillsammans med näringsliv, myndigheter och forskningsvärlden driver vi på omställningen till det hållbara samhället – från vetenskap till verklighet.

Följ oss

Ikon med LikedIn
Ikon med twitter
Ikon med facebook

Karriär

© 2023 IVL Svenska Miljöinstitutet AB | Om Cookies | Hantering av personuppgifter

Ikon med kryss
Till toppen