1. Startsida
  2. Press
  3. [2016-09-16] Ny metod ska rena bort läkemedel redan i toaletten
Nyhet | 2016-09-16

Ny metod ska rena bort läkemedel redan i toaletten

På Akademiska sjukhuset i Uppsala testas en ny teknik att rena bort läkemedelsrester direkt i toalettstolen. Bakom metoden står företaget Pharem Biotech som testar och optimerar tekniken på Hammarby Sjöstadsverk.

Många läkemedel är svårnedbrytbara. De passerar igenom dagens avloppsreningsverk och hamnar i vattenmiljön, ibland i skadliga nivåer.

Den nya tekniken som Uppsalaföretaget Pharem Biotech har tagit fram bygger på enzymer som är skräddarsydda för att bryta ner olika läkemedel. Det är samma sorts enzymer som bildas hos bakterier som har blivit resistenta mot antibiotika.

På IVL:s forskningsanläggning Hammarby Sjöstadsverk optimeras enzymtekniken för att kunna fungera som ett extra reningssteg i avloppsverk. Man vill också se om tekniken kan användas direkt vid stora punktkällor, som till exempel sjukhus. På Akademiska sjukhuset pågår nu ett pilotprojekt där en dosa med skräddarsydda enzymer hängs i toalettstolen. När man spolar följer enzymerna med och börjar bryta ner läkemedelsrester i urinen.

Christian Baresel, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet tror att det finns stor potential i tekniken med skräddarsydda enzymer som riktar sig mot speciella substanser.

– Om vi kan använda enzymer direkt vid stora punktkällor som sjukhus och äldreboenden kan vi också göra nedbrytningen av läkemedelsrester mer effektiv, säger han.

Vid frågor kontakta:
Christian Baresel, christian.baresel@ivl.se, tel. 010-788 66 06

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev