1. Startsida
  2. Press
  3. [2018-12-18] Krönika: Låt staden värma sig själv
Nyhet | 2018-12-18

Krönika: Låt staden värma sig själv

Det arbetas hårt för att ta kliv uppför avfallstrappan men samtidigt eldar vi för kråkorna. Helt i onödan – eller? Kristina Lygnerud, chef för energigruppen på IVL Svenska Miljöinstitutet och projektledare för Reuseheat, undrar i en krönika i tidningen Energi varför vi låter restvärme gå upp i rök.

Även om Sverige enligt internationell statistik är bäst i världen på att återvinna restvärme i fjärrvärmesystem så är det en liten andel av den värme som finns som faktiskt återvinns. Ungefär nio procent av värmen i fjärrvärmesystem kommer från industriella processer och det är vanligt att restvärme inte används alls. Det tycker jag är konstigt med tanke på hur viktigt det är med resurseffektivitet i ett framtida, hållbart samhälle. Vi gör biogas av matavfall, vi återvinner textilfibrer och vi försöker hindra deponering av avfall till varje pris. Samtidigt låter vi restvärmen som finns gå upp i rök, bokstavligt talat.

Vi vet att det finns många orsaker till att restvärme inte återvinns. Det kanske inte är intressant eftersom det inte är en industris kärnverksamhet, eller så tycker fjärrvärmeaktören att det är för stor risk att industrin lägger ner eller flyttar ifrån orten. Ibland är det tekniken som sätter käppar i hjulet och inte medger en kostnadseffektiv investering och ibland är det människorna som inte vill beroende av någon annan i den egna affären. Men vi vet också att det finns lyckade samarbeten där restvärme har återvunnits i årtionden och så framgångsrikt att vi inte har någon avsättning för allt, så det går. Om man vill.

Jag har en vision om den framtida staden. Den är riktigt smart eftersom den helt enkelt värmer sig själv. Värmen från ventilationssystem, från kylprocesser såsom matvarubutiker och datahallar, från kommunal infrastruktur såsom avloppsvatten och kollektivtrafik och från närliggande industriell verksamhet kanaliseras tillbaka in i stadens infrastruktur för värme och varmt vatten och helt plötsligt är vi ljusår förbi en fossilbaserad lösning. Och kråkorna får värma sig själva.

För mer information, kontakta: Kristina Lygnerud, tel. 010-788 69 27

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev