1. Startsida
  2. Press
  3. [2019-06-20] IVL och Chalmers ingår i strategiskt samarbete
Nyhet | 2019-06-20

IVL och Chalmers ingår i strategiskt samarbete

IVL Svenska Miljöinstitutet och Chalmers har undertecknat en avsiktsförklaring om strategiskt samarbete. Relationerna fördjupas i och med detta inom forskning, innovation och kompetensförsörjning. Avsikten är att samarbetet ska vara långsiktigt och bidra till ett mer hållbart samhälle.

– Vår vision är ett hållbart samhälle, och här är resan det viktiga. En av våra mest angelägna uppgifter är att kommunicera ut vetenskapen, forskningen, som handfast verkstad till samhället. Det är i den tillämpade forskningen vi bygger vår verksamhet. Erbjudandet vi har är kundanpassade uppdrag och djup och framtidsinriktad forskning. Vi ser fram emot ett intensifierat samarbete med Chalmers, säger Tord Svedberg, vd för IVL Svenska Miljöinstitutet.

Avtalet ska utveckla och bredda båda parternas kompetens, inriktning och verksamhet på utvalda områden och öka Chalmers och IVL:s synlighet internationellt och nationellt genom gemensam publicering, offentlig debatt och andra kommunikationsvägar inom miljö- och hållbarhet.

– Det är jätteroligt och viktigt att vi kan utöka vårt samarbete, att vi har ambitionen att vi tillsammans kan uppnå mycket mer för miljö och hållbarhet. Chalmers har nu, med IVL inräknat, 16 långsiktiga samarbetsrelationer. Alla är olika och utvecklas i olika riktningar, sa Chalmers rektor Stefan Bengtsson när han välkomnade representanter från IVL och Chalmers till signeringen av samverkansavtalet.

Majoriteten av de avtal Chalmers har är med industriföretag. Att IVL, som ägs av en oberoende stiftelse, blir det första forskningsinstitutet som Chalmers skriver denna typ av övergripande samverkansavtal med är ingen slump. Parterna har samarbetat sedan slutet av 60-talet. Det började med professor Cyrill Brosset, professor i oorganisk kemi vid Chalmers. Han var grundare av IVL:s luftvårdsforskning. I dag möts Chalmers och IVL i samarbete inom bland annat F3, Swedish Life Cycle Centre, Mistra Carbon Exit och Kristinebergs marina forskningsstation inom området ”blå tillväxt”.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev