1. Startsida
  2. Press
  3. [2019-06-28] Så minskar vi transportutsläppen – forskare berättar
Nyhet | 2019-06-28

Så minskar vi transportutsläppen – forskare berättar

Stringenta styrmedel, jämlik transportplanering och nya affärsmodeller. Det nordiska transportforskningsprojektet Shift går mot sitt slut med ny kunskap om vilka åtgärder som behövs för att vi ska nå för noll nettoutsläpp från trafiken 2040.

– De nordiska länderna har bättre förutsättningar än de flesta andra länderna att gå före och ställa om transportsystemet till fossilfrihet. Vi måste ta på oss ledartröjan och visa att det går, säger Julia Hansson, projektledare för Shift och forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Shift, Sustainable Horizons for Future Transport, är ett samarbete mellan forskare i Sverige, Norge och Danmark och finansieras av Nordic Energy Research.

Transporter står för en mycket stor del av de totala utsläppen. Särskilt stora är utmaningarna för tunga transporter. Om vi ska nå klimatmålen måste utsläppen från transportsektorn minska kraftigt och snabbt.

– Vägen dit har minst tre dimensioner. Vi behöver undvika transporter som inte är direkt nödvändiga. Vi behöver gå över till de mest energieffektiva transportslagen – till exempel genom att flytta transporter från väg till järnväg. För det tredje behöver vi utveckla tekniken, till exempel genom att bygga mer bränsleeffektiva bilar, säger Markus Wråke, vd på Energiforsk och en av forskarna i Shift.

Ta del av mer kunskap från Shift i de här fyra korta filmerna:

Läs mer om Shift här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och här. Öppnas i nytt fönster.

För mer information om Shift, kontakta:
Julia Hansson, julia.hansson@ivl.se, tel- 010-788 66 51

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev