Ågot Watne från IVL och Jonathan Westerlund från miljöförvaltningen i Göteborgs Stad sätter upp sensorer i Kungsparken. Foto: Karin Weijdegård
Lär dig mer om luftkvalitet – häng med på guidad tur genom Kungsparken
Vill du lära dig mer om luftkvalitet och hur luftföroreningar påverkar dig? På fredag den 6 maj kan du följa med på en guidad tur genom Kungsparken i Göteborg tillsammans med våra forskare.
Kungsparken i centrala Göteborg har blivit testområde för forskning om hur luften i våra städer kan förbättras. Sedan ett år tillbaka är ett antal sensorer och provtagare utplacerade runt om i parken och folk som ofta vistas i eller passerar igenom området uppmuntras att delta i studien. Det är forskningsprojektet Nordic Path som drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Göteborgs Stad som kartlägger luftföroreningar genom att samla in och mäta luftens partiklar och halten av kvävedioxid.
− Luftkvalitet har stor påverkan på vår hälsa och på vårt välbefinnande. Vi hämtar in information från olika håll, både forskningens resultat och medborgarnas upplevelser av parken för att få kunskap om vilka lösningar som är intressanta och relevanta för Göteborg. Syftet är att bidra till bättre stadsplanering utifrån ett luftkvalitetsperspektiv, säger Ågot Watne, forskare på IVL och projektledare för den svenska delen av studien.
Guidad tur under Vetenskapsfestivalen
Den 6 maj, i samband med Vetenskapsfestivalen, arrangerar NordicPath en luftkvalitetsvandring i Kungsparken i centrala Göteborg. Turerna går varje timme och alla som vill kan delta. Forskare från IVL och Göteborgs universitet samt representanter från miljöförvaltningen i Göteborg svarar på frågor om luftens kvalitet, hur luftföroreningar påverkar människor och hur man kan använda stadens parker för att minska mängden luftföroreningar som man utsätts för. Det finns även möjligheter för deltagarna att testa att mäta luften med sensorer.
Aktiviteterna arrangeras av NordicPath tillsammans med Hållbara Smarta Parker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett samarbete där stadens olika grönytor används som testbäddar för att testa och utveckla hållbara och innovativa arbetssätt.
Läs mer på Vetenskapsfestivalens webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Läs mer om NordicPath Öppnas i nytt fönster.
Vid frågor, kontakta:
Ågot Watne, agot.watne@ivl.se, tel. 010-788 66 10
Fler nyheter
-
29 nov 2024 | analys-och-kommentarer
-
27 nov 2024 | analys-och-kommentarer
-
27 nov 2024 | debatt
-
25 nov 2024 | pressmeddelande
-
19 nov 2024 | nyhet
-
15 nov 2024 | nyhet
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies