IVL-studie om PFAS i kosmetika utsedd till bästa artikel
Evighetskemikalierna PFAS förekommer i en mängd olika produkter, bland annat i smink, ansiktskrämer och hårvårdsprodukter. Enligt en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholms universitet gjorde för Kemikalieinspektionen kan utsläppen av PFAS från kosmetiska produkter uppgå till omkring 11 000 kg fluor i genomsnitt per år inom det europeiska samarbetsområdet EES. Nu har publikationen som gjordes av studien utsetts till Best Paper 2022.
– Det är väldigt roligt att se att vårt arbete med att kvantifiera PFAS från kosmetika väcker intresse. Vi är också glada att resultaten i studien nu ligger till grund för ett brett PFAS-förbudsförslag inom EU där bland annat kosmetika ingår, säger Kerstin Pütz, forskare på IVL och en av huvudförfattarna bakom studien.
Studien fokuserar på PFAS i smink och andra kosmetiska produkter som hud- och hårvårdsprodukter och toalettartiklar. För att kunna beräkna hur stora utsläpp PFAS i kosmetika årligen ger upphov till har forskarna bland annat gått igenom ett antal olika produktdatabaser. Granskningen visade att PFAS används i allt från hårvårdsprodukter till smink och ansiktskrämer. De produkter som oftast hade PFAS listad som ingrediens var inom kategorien dekorativa kosmetika, där det fanns i 3,7 procent av alla produkter.
Ett 40-tal produkter som säljs på den svenska marknaden, och som alla har PFAS listat i innehållsförteckningen, analyserades närmare på laboratorium. De högsta halterna av PFAS uppmättes i en skrubbkräm och en ansiktsmask, följd av ett ansiktspuder.
Forskarna har även beräknat hur stora PFAS-utsläpp som kosmetiska produkter, efter användning, kan ge upphov till. Utsläppen inom Europeiska samarbetsområdet EES beräknas ligga på mellan 11 000 och 38 000 kg fluor från PFAS per år, utifrån ett genomsnittsscenario och ett värsta-fall scenario.
Resultaten av studien har använts av Kemikalieinspektionen i dess förslag till begränsning av PFAS tillsammans med nationella myndigheter från Danmark, Tyskland, Nederländerna och Norge. Begränsningsförslaget lämnades in till EU:s kemikaliemyndighet ECHA i januari och är för närvarande öppet för offentligt samråd.
– Jag hoppas att den här studien och andra inom området uppmuntrar tillverkarna att omvärdera användningen av PFAS i sina produkter och hitta säkrare ingredienser.
Som konsument kan du undvika PFAS i kosmetika genom att titta på innehållsförteckningen. Om det till exempel står ”PTFE” eller ämnen som innehåller orden "perfluoro” eller "polyfluoro" innehåller produkten PFAS, men utöver det finns många fler PFAS som inte har ”fluoro” som en del av namnen.
– Min rekommendation är att använda så lite kosmetika som möjligt, då det inte bara är PFAS utan även många andra kemikalier i smink. Vi har identifierad drygt 170 ingrediensnamn där PFAS döljer sig bakom namnen. Inte ens jag som jobbar med den här frågan skulle känna igen alla ämnena om jag inte hade min substanslista som jämförelse bredvid. Det måste bli enklare för konsumenterna att välja bort oönskade ämnen, säger Kerstin Pütz.
Artikeln har publicerats och utsetts till Best Paper 2022 i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science: Processes and Impacts och finns att läsa här:
Are cosmetics a significant source of PFAS in Europe? Product inventories, chemical characterization and emission estimates Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om IVL:s arbete med PFAS
För mer information, kontakta:
Kerstin Pütz, kerstin.putz@ivl.se, tel. 010-788 67 11
Fler nyheter
-
3 dec 2024 | nyhet
-
28 nov 2024 | pressmeddelande
-
27 nov 2024 | analys-och-kommentarer
-
27 nov 2024 | debatt
-
14 nov 2024 | nyhet
-
12 nov 2024 | pressmeddelande
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies