Dubbel vinst för IVL på Återvinningsgalan 2020
Det blev dubbel vinst för IVL på Återvinningsgalan 2020. Årets specialpris gick till det IVL-ledda projektet Siptex som tillsammans med Sysav bygger en fullskalig anläggning för automatisk textilsortering i Malmö. Anläggningen blir den första i sitt slag i världen. Det andra priset gick till IVL:s Åsa Stenmarck som utsågs till Årets återvinningsinspiratör för sin förmåga att presentera forskningsresultat på ett lättillgängligt och inspirerande sätt.
– Jag är så sjukt stolt över den här utmärkelsen. Något av det roligaste jag vet är nämligen att försöka förklara hur saker och ting fungerar och ge inspiration till en förändring i en mer hållbar riktning och det är ju fantastiskt att någon annan tycker att jag gör det bra. Jag vill också rikta ett stort tack till alla mina kloka kollegor på IVL som tar fram fakta som jag pratar om och till alla andra som ibland svarar på mina frågor och förser mig med kunskap från deras verkligheter, tack! sa Åsa Stenmarck i sitt tacktal.
Juryns motivering: Genom sitt arbete vid IVL och sin medverkan i olika mediekanaler presenterar Åsa Stenmarck forskningsresultat och fakta på ett lättillgängligt sätt som inspirerar många till bättre återvinning.
Återvinningsgalan arrangeras av den svenska branschtidningen Recycling i samarbete med Återvinningsindustrierna och Avfall Sverige. Evenemanget hölls på Berns i Stockholm den 30 januari.
Årets specialpris gick till Siptex – Svensk Innovationsplattform för Textilsortering. Priset tilldelas det företag eller den person som på ett enastående sätt verkat för att lyfta fram svensk avfalls- och återvinningsindustri till världsledande nivåer och satt fokus på svenskt kunnande inom detta område. Juryns motivering: Projektet Siptex, för automatiserad sortering av textil som lämnas till återvinning, står redo att 2020 ta steget till nästa storskaliga nivå inom ett område som blir allt mer aktuellt.
Maria Elander på IVL är projektledare för Siptex:
– Det här är så roligt och ett kvitto att vi är på rätt väg. Det är genom ett aktivt samarbete mellan aktörer längs hela värdekedjan som vi kan skapa mer cirkulära textilflöden. Det är detta som är kärnan i Siptex och det är fantastiskt roligt att våra gemensamma insatser för ett mer hållbart textilkretslopp premieras, säger hon.
Bakom det Vinnovafinansierade projektet står flera stora svenska textil-, mode- och möbelföretag, kommuner, välgörenhetsorganisationer, forskningsinstitut och myndigheter – totalt 21 aktörer från hela den textila värdekedjan. I projektet kommer en automatiserad textilsorteringsanläggning etableras i Malmö. Anläggningen som beräknas stå klar i juni 2020 kommer att ägas och driftas av Sysav.
– Det är otroligt roligt att Siptex uppmärksammas eftersom initiativet befäster Sysavs ambition att genom handfasta initiativ ta avfall till nya resurser i samhället. Vi är mitt i uppförandet av anläggningen i Malmö och hoppas att vi kan bidra till att förändra marknaden för återvunnen textil, säger Magnus Thysell, marknadschef på Sysav.
Läs mer om Återvinningsgalan 2020 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vid frågor, kontakta:
Maria Elander, maria.elander@ivl.se, tel. 010-788 66 56
Åsa Stenmarck, asa.stenmarck@ivl.se, tel. 010-788 65 66
Fler nyheter
-
28 maj 2024 | pressmeddelande
-
3 apr 2024 | pressmeddelande
-
26 jan 2024 | nyhet
-
14 dec 2023 | pressmeddelande
-
29 nov 2023 | pressmeddelande
-
15 jun 2023 | pressmeddelande
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies